MMA

MMA är en förkortning för Mixed Martial Arts och många bedömare menar att detta är den snabbast växande kampsporten idag. Då syftar man dels på antalet utövare men också på hur stor publik evenemangen drar och hur mycket stjärnorna inom sporten kan tjäna. Det som kännetecknar MMA är bristen på regler. Det handlar om obeväpnad kamp mellan två utövare och nästan allt är tillåtet. För att begränsa skador går utövarna sällan mer än tre matcher om året och inom seriösa organisationer görs det en medicinsk utredning efter och inför varje match. Den klart största organisationen, UFC, anordnar galor som brukar kunna fylla några av världens största inomhusarenor.

MMA, hur går det till?

MMA är en snabbt växande kampsport

Inom de flesta kampsporter ligger fokus på att lära sig de tekniker som får förekomma enligt reglerna för sporten. I MMA är man istället fri att använda tekniker eller improviserade slag, sparkar, strypningar och kast hämtade från eller inspirerade av vilken annan kampsport som helst. De finns dock några regler som alla måste följa. Det är till exempel inte tillåtet att attackera skrev, ögon, strupe eller att bryta motståndarens fingrar eller tår. Tanken är att man ska kunna tävla i denna kampsport utan att riskera allvarliga skador. Domare avbryter allt för ojämna matcher och utövarna kan givetvis själva ge upp om de till exempel upplever stark smärta.

Inom MMA finns det ett antal organisationer med ett stall av kontrakterade fighters. Dessa är ofta rankade och strävar mot att prestera så bra att de kan få en titelmatch mot den regerande mästaren. Formatet för tävlingarna är ofta stora galor och det är numera mycket sällsynt att en MMA-utövare går mer än en match under en och samma kväll. Det finns ett starkt drag av show inom sporten och framstående utövare som dessutom kan ta för sig under intervjuer och charma publiken tjänar mer pengar och får ofta bättre matcher. Det handlar alltså om en kombination av våldsam underhållning och sport för professionella atleter.

Vilken stil är bäst?

Syftet med denna kampsport var från början att avgöra den klassiska frågan: vilken stil funkar bäst i strid man mot man? Reglerna är framtagna för att till exempel brottare, boxare, kungfu-utövare och capoeira-experter ska kunna slåss på lika villkor. Det har visat sig att klassiskt skolade brottare kan ha goda chanser. Ilir Latifi är en svensk före detta elitbrottare som tävlar på högsta nivå. Alexander Gustafsson, som gått två titelmatcher och som är vår stora stjärna inom sporten, har dock en bakgrund som boxare och ”street fighter”. Kampsporter som inkluderar såväl sparkar som slag är också en bra grund att ha om man vill satsa på MMA.

En stil som varit väldigt dominerande inom MMA är jiujitsu, speciellt den variant som utvecklats i Brasilien. En expert på jiujitsu kan, om utövarna hamnar på golvet, kväva sin motståndare eller bända en led så att det gör så ont att motståndaren måste ge upp. På senare år har många ryska MMA-utövare nått de högsta nivåerna inom sporten och de har ofta sin bakgrund inom Sambo. Där finns många olika slags tekniker utvecklade för att vara effektiva i verkliga situationer. I de flesta fall är det nödvändigt att kunna hantera såväl stående strid med slag och sparkar som nedtagningar och tekniker som syftar till att besegra motståndaren på golvet. De utövare inom MMA som är specialiserade på en enda stil blir allt färre även om sportens superstjärna, Conor McGregor, sällan tar sina fighter till golvet utan avgör med sin boxning.

MMA är kontroversiell underhållning

En titelhållare inom MMA kan tjäna över 10 miljoner dollar på en enda match. Det säger en del om hur stor sporten har blivit. En match ser ofta extremt våldsam ut. Det handlar om att knocka eller kväva sin motståndare och det är de som lyckas med detta, inte utövarna som vinner på poäng, som blir de stora stjärnorna. MMA är dock inte mycket mer skadedrabbat än till exempel ridsport och hockey. Forskningen tyder på att de tunna handskar som används leder till mindre hjärnskador än när man, som inom boxning, använder stora vadderade handskar. En match är heller aldrig längre än fem ronder och så länge det inte handlar om titelmatcher är det tre ronder som gäller.